Varicocelul

Varicocelul este definit drept marirea venelor din scrot, reprezentand o cauza comuna pentru o productie redusa de spermatozoizi si o cantitate mai mica de sperma, ce poate cauza infertilitate. Desi nu necesita de multe ori tratament, in cazurile severe impune interventie chirurgicala.

Ce este varicocelul si ce simptome presupune

Un varicocel apare atunci cand venele din interiorul scrotului se maresc, vene denumite plexus pampiniforme (au rolul de a raci sangele arterial inainte de a ajunge la sperma). Din punct de vedere statistic, 10-15% dintre barbati au varicocel, acesta fiind similar venelor varicoase care apar la nivelul picioarelor.

De subliniat ca nu toate formele de varicocel afecteaza productia de spermatozoizi, putand cauza si o inabilitate ca testiculele sa se dezvolte normal sau conducand la micsorarea lor. In majoritatea cazurilor varicocelul se dezvolta in timp si nu presupun tratament; daca sunt insa prezente simptome, se poate interveni pe cale chirurgicala.

De obicei nu este prezent niciun fel de simptom pentru varicocel, rareori cauzand durere; atunci cand apare, aceasta poate variaza de la ascutita la disconfort, creste cand corpul sta in picioare sau la efort fizic (in special dupa perioade lungi de timp), se agraveaza pe parcursul zilei, se amelioreaza cand corpul sta intins pe spate. De subliniat ca odata cu trecerea timpului varicoelul se poate mari si devine mai observabil, cauzand inflamarea testiculului, aproape intotdeauna pe partea stanga; de asemenea, conduce la afectarea fertilitatii.

In cazul in care observati durere sau inflamatie la nivelul scrotului, o masa in testicul, testicule de marimi diferite, probleme cu fertilitatea trebuie sa mergeti la medic; exista si alte afectiuni care pot conduce la aceste simptome, unele necesitand tratament de urgenta.

Cauze pentru varicocel

Nu a fost identificata cauza exacta pentru aparitia varicocelului, insa specialistii sunt de parere ca acesta se formeaza cand valvele din interiorul venelor prezente in cordonul spermatic impiedica circulatia corecta a sangelui, aparand o dilatare (marire) a acestora. In general, varicocelul apare in timpul pubertatii pe partea stanga, ca urmare a pozitionarii venei testiculare stangi.

Diagnostic pentru varicocel

Medicul va realiza o examinare fizica, ce poate releva o masa nedureroasa asemanatoare unui sac cu viermi; cand aceasta este suficient de mare se simte la palpare. Pentru un varicocel de dimensiuni mai mici, medical solicita pacientului sa stea in picioare, sa inspire si sa mentina inspiratia in timp ce se ghemuieste (manevra Valsalva), astfel putand fi depistate mariri anormale ale venelor.

Daca examinarea fizica nu este concludenta, se poate impune o ecografie scrotala; in acest mod se exclud si alte afectiuni ce pot conduce la simptome (diagnostic diferential), precum o tumoare ce comprima vena spermatica. Diagnosticul ecografic va releva vene mai mari de 3 ml cu sange care circula gresit in timpul manevrei Valsalva. Exista mai multe grade pentru clasificarea varicocelului, in functie de marime, de la gradul 1 pana la gradul 3, gradul 0 fiind incadrat drept sublinic (nu este inca detectabil).

Tratament varicocel

Tratamentul poate sa nu fie necesar in cazul varicocelului, multi barbati reusind sa aiba copii si fara tratament. Insa daca exista durere, atrofie testiculara, infertilitate sau luati in considerare tehnici de reproducere asistata, este nevoie de interventie chirurgicala. Scopul acesteia este de a sigila vena afectata pentru a redirectiona fluxul sanguin normal in vene. Exista cateva riscuri asociate operatiei, respectiv acumularea de lichid in jurul testiculului (hidrocel), recidiva varicocelului, infectie, lezarea unei artere. Iata si variantele prin care varicocelul poate fi reparat:

  • Varicocelectomie microscopica – vena este abordata prin zona inghinala sau subinghinala, cu ajutorul ecografiei Doppler; folosirea microscopului chirurgical ajuta la reducerea complicatiilor post-operatorii. Se efectueaza o incizie de 1 cm deasupra scrotului si chirurgul ligatureaza venele mici si evita vasul deferent, arterele testiculare si drenajul limfatic. Interventia dureaza 2-3 ore si pacientul poate fi externat in aceeasi zi. In decurs de 2 zile pot fi reluate activitatile zilnice, fara efort fizic (interzis timp de 2 saptamani); durerea poate fi prezenta cateva zile/saptamani post-operator, motiv pentru care se recomanda medicatie analgezica. De asemenea, se interzice contactul sexual o perioada de timp dupa operatie. Spermograma se va imbunatati in aproximativ 3 luni.
  • Varicocelectomie laparoscopica – printr-o mica incizie in abdomen chirurgul introduce un laparoscop si efectueaza ligaturarea venelor. Deoarece exista mai putine vene de ligaturat in abdomen, procedura dureaza mai putin, respectiv 30-40 minute, pacientul fiind externat in aceeasi zi.
  • Embolizare percutana – un radiolog introduce o teaca si apoi un cateter la nivelul canalului inghinal prin care pot fi inserate diverse instrumente. Cand sunt vizualizate venele marite, se elibereaza o solutie speciala sau spirale metalice (coil-uri) cicatrizante ce creeaza un blocaj in venele testiculare. Procedura dureaza 45 minute-1 ora. Activitatile zilnice pot fi reluate dupa 2 zile, iar exercitiile fizice dupa 7-10 zile.

Printre complicatiile care pot aparea in urma varicocelului se numara atrofia testiculara (micsorarea testicului), nivel redus de testosteron si infertilitate (ca urmare a cresterii temperaturii din testicul si din jurul sau, ceea ce afecteaza formarea, motilitatea si functionarea spermatozoizilor).